x

Hogyan működik a robotporszívó?


2019.11.21.

Hogyan működik a robotporszívó?


A Mesterséges Intelligencia (MI) és a modern technológia gyökeresen változtatja meg a mindennapi életünket mind az irodában, az utcán, az autónkban és az otthonunkban is.

A robotporszívók az élen járnak, kezdenek az egyik legelterjedtebb automatikus modern eszközök lenni az otthonainkban, ugyanis már majdnem minden 4. eladott porszívó robotporszívó.

Ez érthető is, hiszen a rohanó világban az emberek kényelemre, automatizmusra és időspórolásra vágynak. Ezt a mai robotporszívókkal meg is kaphatják, hiszen már messze jobban teljesítenek, mint az első modellek, amiket szinte végig kellett kísérni és 5 percenként arrébb rakni, mert elakadt.

Mivel egy igen komplex és érdekes készülékről van szó, ami automatikusan takarít helyettünk, jogosan merülhet fel bennünk a kérdés:

 

Hogyan működik a robotporszívó?

 

Az alapfunkciójuk ugyan az, mint egy hagyományos porszívónak.

Adott egy elektromos motor, ami szívást hoz létre és így képes a koszt begyűjteni egy portartályba.

Az egyértelmű különbség az az, hogy egy robotporszívó képes az önálló működésre és takarításra - emberi beavatkozás nélkül. Ám ahhoz, hogy önállóan működjön és meg tudjon hozni döntéseket, a készüléknek szüksége van egy bizonyos szintű intelligenciára.

 

A robotporszívó szenzorai

 

A döntések meghozatalához a külvilágból származó információkra van szükség, amit szenzorok segítségével gyűjt be a készülék (sokan kamerára gondolnának, de az a legtöbb modellben nem található meg).

A mai gépek főként lézeres vagy infravörös szenzorokat használnak. Ezek a szenzorok fénysugarakat bocsájtanak ki, és az objektumokról való visszaverődésük alapján térképezik fel a környezetüket. Bizonyos típusoknál az ultrahangos szenzor is előfordul, ami ugyanilyen elven működik, csak fény helyett a hanghullámok visszaverődését figyelik.

 

Az alábbi 5 típusú érzékelő található meg a leggyakrabban a robotporszívókban:

 

  • A távolságérzékelő menet közben folyamatosan pásztázza az előtte lévő területet és figyeli, található-e ott akadály. Bizonyos típusok lelassítanak ütközés előtt, de van, amelyik még a fizikai érintkezés előtt elkanyarodik.
  • A talajérzékelők (cliff szenzorok) a készülék alján találhatóak azzal a hivatással, hogy figyeljék a porszívó és a felszín távolságát egymástól. Ezeknek köszönhetően fogja tudni a készülék, ha például elért egy lépcső szélére. Ezért a legtöbb esetben nem kell félned attól, hogy a vadonatúj robotporszívód leveti magát a mélybe: a talajérzékelő segítségével érzékelni fogja a helyzetet, és sarkon fordul.
  • A mechanikusan működő ütközésérzékelőnek is elég beszédes a neve: jelzi a robotnak, ha fizikailag nekiment valaminek. Általában, ha például a robot bal oldala nekiütközött egy szék lábának, a készülék jobbra fordul egy tiszta útvonal felé kutatva.
  • A falérzékelők detektálják az egyenes vonalakat, mint például egy szobafal szélét, amit követnie kell a készüléknek.
  • Az kerékérzékelők bonyolultságuk miatt csak a drágább modellekben találhatóak meg. Feladatuk, hogy kövesség és monitorozzák a kerekek mozgását, így lehetővé téve a robotporszívó számára, hogy mindig pontosan tudja, hol van a kiinduló ponthoz képest.

 

A robotporszívó működése

A fenti szenzorok, érzékelők jeleinek feldolgozásával képes a robotporszívó magától elhagyni az állomását, navigálni a falak és egyéb objektumok között miközben felszívja a koszt, majd visszatérni a kiindulási pontjára.

 

Mit várhatunk egy robotporszívótól a jövőben?

 

Bár már a mai automata porszívók is sokkal jobbak, mint például az öt évvel ezelőtti verziók, a fejlesztések természetesen nem állnak le.

Bizonyos modern típusok memóriával is rendelkeznek, és a ház feltérképezése után folyamatosan jobb és hatékonyabb útvonalak után kutatnak ahelyett, hogy mindig véletlenszerűen járnának körbe. Ezzel természetesen nem csak gyorsabb takarítást lehet elérni, de tovább tartó akkumulátoridőt is.

Egy másik fontos fejlődés a telefonos applikációkkal kapcsolatban figyelhető meg, és ez egyre több készüléknél lesz jelen a jövőben (bizonyos típusoknál már ma is). Figyelhetjük majd az appon keresztül a takarítás idejét, a fejlődést a korábbi alkalmakhoz képes, illetve szólhat a készülék, ha elakadt valahol.

Egy dolog biztos: a technika folyamatos fejlődésének köszönhetően egyre több embernek érheti meg egy robotporszívó beszerzése.

 

A legnépszerűbb robotporszívók

 

Ha kíváncsi vagy a robotporszívó kínálatunkra, kattints ide, és nézd meg az aktuális árakat.

Kapcsolódó cikkek: