x

Kávéfőző típusok - melyik mit tud, és miben különböznek egymástól?


2019.07.11.

Kávéfőző típusok - melyik mit tud, és miben különböznek egymástól?


Kávéfőző típusok: nem árt tisztába lenni beruházás előtt, melyik mire képes, és miben különböznek egymástól. Ebben a cikkben végig vesszük az összes népszerű és a kevésbé népszerű kávéfőző típust is, így ha ezt végig olvasod, minden információ a birtokodban lesz, amire szükséged van vásárlás előtt.

Elolvashatod a különböző kávéfőző típusok legfontosabb tulajdonságait, olvashatsz az áraikról, és ezeken kívül még hasznos tanácsokkal is találkozhatsz a cikkben.

 

Tartalomjegyzék:

 • A kávéfőzés eredete
 • Kávéfőző típusok
  • Presszó kávéfőzők
  • Automata kávéfőzők
  • Kotyogós kávéfőző
  • Kapszulás
  • Párnás kávéfőzők
  • Filteres kávéfőzők
  • French Press

A kávéfőzés eredete

A kávéfőzés eredete bizonyítottan legalább a 15. századik nyúlik vissza, de valószínűleg már jóval előtte is fogyasztották.

A leghíresebb legenda szerint egy Etióp pásztor, Káldi fedezte fel i.e. 300 körül, hogy a kecskéi élénkebben viselkednek bizonyos piros bogyók fogyasztásakor sőt, aludni sem nagyon akarnak. Miután megvitatta a megfigyelést a többiekkel, kitalálták, hogy ha megpörölkölik a bogyókat italt is készíthetnek belőle, elkészítve az első kávéfőzeteket.

Több legenda és találgatás mellett ami biztos, hogy a 15. században jemenben már tudatosan fogyasztották, majd innen terjedt tovább először Szíriába, Egyiptomba és Törökországba, majd a világ többi részére. Európába a 17. században ért el.

Kávéfőző típusok

 

Presszó kávéfőző gépek

 

presszo-kavefozo-szarvasi

A presszógépek, vagy ha úgy tetszik eszpresszógépek sikerüket annak köszönhetik, hogy az egyszerűbb típusok viszonylag olcsón beszerezhetőek, mégis finom és minőségi kávét képesek készíteni.

 

Titkuk a magas nyomásban rejlik: 10-15 bar körüli nyomással préselik át a vizet az őrleményen, ami egy krémes és sűrű lefőtt kávét eredményez erőteljes ízvilággal.

A víz még felforrás előtt kerül átnyomásra, körülbelül 90-95 oC-on.

 

Bizonyos típusok tejtartállyal és/vagy gőzcsappal rendelkeznek, így akár Cappuccino-t vagy egy Latte Macchiatto-t is készíthetsz velük.

A komolyabb automata kávéfőzők alapja is a presszó lefőzés, amelyről külön részben olvashatsz.

 

Mire figyelj oda eszpresszó kávéfőző használata közben?

 

A presszó kávéfőzők finom kávéőrleménnyel nyújtják a legjobbjukat. Ha saját kávédarálód van, figyelj oda, hogy rendesen ledaráld a kávébabot.

 

Magyarországon a legelterjedtebb presszó kávéfőzők a Szarvasi készülékei, amelyeket ide kattintva érsz el.

 

 

Automata kávéfőző gépek

 

automata-kavefozo-philips-lattego

A kávézás csúcsa egyértelműen az automata kávéfőzőknél kezdődik.

 

Hogy miért?

 

A kávé a frissességét és aromáját szemes formában tudja megőrizni a leghatékonyabban.

 

Ez azt jelenti, hogy ha már eleve ledarált kávét veszel a boltban, és azt főzöd le otthon, valamivel gyengébb aromával fog rendelkezni az elkészült forró italod.

Egy automata kávéfőző azonban kiküszöböli ezt a problémát:

 

Saját tartállyal rendelkezik a szemes kávé tárolására, és közvetlenül a főzés előtt darálja le azt, így biztosítva egy sokkal frissebb és intenzívebb ízvilágot.

Persze ha otthon darálod magadnak a kávét, egy egyszerűbb presszó kávéfőző sem teljesíthet rosszul, ám az automata kávéfőzők olyan kényelmet és sokrétű funkcionalitást biztosítanak, amit nem tud überelni egyik egyszerűbb készülék sem.

 

Több kávétípusból is válogathatsz indítás előtt, és utána semmi mást nem kell tenned, mint megnyomni egy gombot, és a gép elkészíti az finom nedűt a darálástól a vízmelegítésen át a kitöltésig.

A kávé és a víz adagolását, hőmérsékletét a kávégép szabályozza, így a kiválasztott kávétípustól függően mindig a legjobb összetételt kapod.

Sok készüléknek saját tejtartálya is van, amit felhasznál Cappuccino, Latte Machiatto vagy bármilyen egyéb tejes kávé készítéséhez (amelyik készülékeknek nincsen saját tejtartálya, attól függetlenül általában ugyan úgy képesek tejhab készítésére).

Mindezt ráadásul sokszor egy digitális kijelzőn át vezérelheted, ahol az előzőek mellett állíthatod a kávé erősségét és intenzitását, a víz és a tej mennyiségét, tisztítást indíthatsz stb.

 

Apropó tisztítás: érzékelők és szenzorok figyelik a kávétartályt, a víztartályt, és szól a gép, ha tele a zacctartály is. A csöveket és fúvókákat pedig automata tisztítóprogramok tartják karban.

Viszont azt, hogy egy belül viszonylag bonyolult szerkezet neked ilyen egyszerű kényelmet biztosít, meg kell fizetni. Az automata kávéfőzők a legdrágábbak a piacon. Azonban ha egyszer beruháztál rá, nem fogsz csalódni.

 

Mire figyelj oda automata kávéfőző használata közben?

A tejtartály és a csövek tisztán tartása különösen fontos, erre figyelj oda (géptípustól függően ez lehet, hogy automatikus)!

 

Kattints ide, és nézd meg az automata kávéfőző akcióinkat!

 

Kotyogós Kávéfőző

 

kotyogos-kavefozo

A nem is olyan régi idők legelterjedtebb kávéfőző típusa a kotyogós kávéfőző.

 

A mai készülékek között egyértelműen kijelenthetjük, hogy a leggyengébb minőség a kotyogós kávéfőzővel érhető el, ennek ellenére még manapság is igen népszerű, ami valószínűleg az egyszerűségének és alacsony árának köszönhető.

A készülék a felforrt vizet szűri át a darált kávén, ami viszont két szempontból sem a legszerencsésebb: minőség szempontjából a forrás előtti víz lenne a legmegfelelőbb, illetve kissé zaccos lehet a lefőtt kávé.

 

Mire figyelj oda kotyogós kávéfőző használata közben?

 

Bár a kávéfőzőben lévő vizet mindenképp fel kell forralnod, a tűzhely hőmérsékletére figyelj oda, hogy ne legyen túl magas, ugyanis könnyen égett ízű lehet az eredmény.

Ezen felül, ha túl finom az őrlemény, túlságosan zaccos lehet a lefőzött kávé, így egy közepes finomságú őrölt kávét érdemes használni.

 

A kotyogós kávéfőző kínálatunkhoz kattints ide.

 

Kapszulás kávéfőzők

 

kapszulas-kavefozo

A kapszulás kávéfőzők bár funkcionalitásban és sokoldalúságban nem, de egyszerűségben még az automata kávéfőzőket is lekörözik.

Hiszen használatuk pofon egyszerű: behelyezed a kis alumínium tubusba csomagolt kávét a készülékbe (ez általában 1 adag), megnyomod a gombot, és pár másodperc múlva élvezheted a frissen főzött kávédat.

 

Viszonylag jó minőségű kávék kerülnek az előre legyártott tubusokba, és a kávéaroma tartására is próbálnak ügyelni a gyártók (a vákuumzáras csomagolás teszi ezt lehetőve), úgyhogy finom eredményt várhatsz ezektől a készülékektől.

A lefőzés módja itt is nagy nyomás segítségével történik, akárcsak a presszó vagy automata gépek esetében.

 

Legnagyobb előnye ezeknek a kávéfőző típusoknak az egyszerű és gyors használat, hiszen csak a kapszulákat kell ki-be rakosgatni a gépből, sőt, mivel még a kávézaccal sem kell szenvedni, magától értetődően a tisztántartás is gyerekjáték.

A különböző ízvilágok kipróbálása is pofon egyszerű, hiszen csak egy másik típusú kapszulát helyezünk be a következő alkalommal, és kész.

 

Cserébe viszont elég egyoldalúak ezek a készülékek: még a drágább csúcsgépek sem igazán képesek túl sok mindenre, ha pedig van opció tejeskávé készítésére, általában az sem igazi tejből készül, hanem tejporból.

Ár tekintetében maga a készülék nem vészes, ám az otthoni kapszula raktárunk feltöltéséért meg kell fizetnünk: e típus esetében a legdrágább az egy csésze kávéra vetített ár.

Sőt, egy bizonyos gyártó gépeihez csak az Ő saját kapszuláit használhatjuk a későbbiekben! Úgyhogy vásárláskor ne is a készülék árát nézzük, hanem a hozzá tartozó kapszulák árát, hiszen a későbbi évek során az lesz a nagyobbik kiadás.

 

A fentieken kívül még muszáj megemlíteni a környezetszennyezést és a hulladékkezelést is: Gyakorlatilag minden egyes kávéfőzés után egy plusz hulladék keletkezik az üres kapszula formájában. Persze ezek a kapszulák főleg alumíniumból és műanyagból vannak, amiket ha a jó szemetesbe dobunk újrahasznosítanak (elvileg) – úgyhogy erre figyeljünk oda!

 

Egyéb fontos tudnivalók a kapszulás kávéfőzőkről:

 

Vásárláskor elsősorban a készülékhez kapható kapszulák árát nézd, ne magát a készüléket! Hiszen a későbbiekben maguk a kapszulák fogják kitenni a költség nagy részét.

 

Ha kíváncsi vagy a kínálatunkra, kattints ide.

 

Kávépárnás kávéfőzők

 

philips-senseo-kaveparnas-kavefozo

A kávépárnás gépeknek is pofon egyszerű a használata: elhelyezed a kávépárnát (POD-ot) az erre kialakított tárolóba, megnyomod a gombot, majd a víz átpréselése után már ihatod is az elkészült forró italodat.

Maga a „párna” egy lapos, filterpapírban tárolt általában egy vagy két adagnyi őrölt kávé.

 

Az esetek többségében ezek a kávépárnák univerzálisak, tehát nem csak egy adott készülékhez használhatóak fel, ami sokkal rugalmasabbá teszi ezt a megoldást a kapszulásokkal szemben (egy jó ellenpélda mondjuk a Philips Senseo, ami egy nagyon jó készülék, és az egyik legelterjedtebb kávépárnás főző Magyarországon, viszont csak a saját párnáival használható).

 

Előnye a kapszulákkal szemben, hogy az elhasznált párna 100%-ban komposztálható, környezetvédelmi szempontból így sokkal megnyugtatóbb a használata.

 

Ezen felül a gép tisztítása is gyerekjáték, gyakorlatilag egy vízzel történő átöblítés is elegendő a legtöbb esetben (hiszen nincsen bonyolult csőrendszer, illetve a zacc pedig ottmarad a szűrőpapírban, akárcsak egy teafilternél).

 

Ezek a típusú gépek mégis sokkal kevésbé elterjedtek, mint például a kapszulás főzők. Miért van ez?

 

Először is ezek nagyon egyszerű készülékek, túl sok beállítási lehetőség nincs rajtuk, nem tudod a saját igényeidre szabni a kávé tulajdonságait (igaz néha már találkozhatsz tejhabosítós változattal is).

Egy másik ok, hogy a párnában lévő kávé folyamatosan érintkezik a levegővel, így sokkal kevésbé tartja az aromát és az ízerősséget. Egy nagy kávézónak ez bizony elég ok arra, hogy ne ezt a típust válassza.

Még egy ok pedig az ár: bár maga a készülék nem kerül sokba, akárcsak a kapszulás kávéfőzőknél, az egy adagra jutó költség viszonylag magas a kávépárnák ára miatt.

 

Kíváncsi vagy hazánk legnépszerűbb párnás kávéfőzőjére, a Philips Senseo-ra? Kattints ide, és nézd meg nálunk mennyiért tudod beszerezni!

 

Filteres kávéfőzők

 

filteres-kavefozo

A filteres kávéfőző a múlt századból maradtak ránk, és bár még mindig sokan használják, egyre kevésbé népszerű eszköz a kávé készítésére.

 

A működési elve pofon egyszerű: a szűrőbe kell elhelyezned a kávét (vagy akár teát), majd indítás utána azon fog átcsordogálni a forró víz.

 

A készülék nem alkalmaz nagy nyomást, tehát tényleg csak átcsordogálásról beszélünk – ennek következtében nem számíthatunk különösebb íz intenzitásra, sem erős kávéra.

Gyakorlatilag csak hosszú kávét lehet készíteni ezekkel a készülékekkel, viszont abból akár egyszerre több adagot.

 

A filteres főzőket viszonylag olcsón lehet beszerezni, miközben bármilyen őrölt kávéval tudod használni. Egyedül a filtereket kell néha cserélni, ami plusz költséget jelenthet.

 

Kattints ide a filteres kávéfőző kínálatunkért!

 

French Press

 

french-press-kavefozo

A French Press gépek igazi kávéínyenceknek való különlegességek, ahol a saját erődet kifejtve préseled át a vizet a kávén.

 

A dugattyús kávéfőzőnek is nevezett készülékkel kissé híg, ám ízteljes kávé készíthető – ami simán lekörözi a filteres főzőket.

Jó választás lehet kávéínyenceknek, illetve például kempingezéshez, túrázáshoz, ugyanis nincsen szükség elektromos áramra a használatához.

 

Kattints ide, ha kíváncsi vagy a French Press kávéfőzőnk árára!

 

Ha böngésznél az összes kávégép kínálatunk között, kattints ide.

 

Kapcsolódó cikkek: