x

Kávéfőző tisztítás - mindent, amit tudnod kell


2019.08.13.

Kávéfőző tisztítás - mindent, amit tudnod kell


A kávéfőzők tisztításával kapcsolatban sok tévhit kering a köztudatban. Ebben a cikkben egy gyakorlati útmutatót olvashatsz, hogy mire figyelj oda, és mik a legfontosabb tudnivalók a kávéfőzők tisztításakor.

 

A kávéfőző tisztítás alatt elsősorban a vízkőtelenítést értjük, mely vízkő a kávéfőzéshez használt kemény víznek köszönhetően rakódik le. Az ásványvíz, és a legtöbb helyen a csapvíz sajnos van annyira kemény, hogy vízkövet eredményezzen idővel.

Természetesen a folyamatos tisztántartás és elmosogás is fontos, mind higinéia mind a készülék élettartama szempontjából, de ebben a cikkben főként a házi vízkőtelenítésről lesz szó.

 

Az egyik legfontosabb tényező az a tisztítás rendszeressége. Hogy ha régóta nem tisztítottad a készülékedet, és túl vastag lett a vízkőréteg, akkor ha nekiállsz a tisztításnak, a nagy vízkődarabok eldugíthatják a készülék járatait.
Ez nem egy szerencsés helyzet, hiszen rosszabb esetben az is előfordulhat, hogy csak a szerviz segíthet a gépeden. Ám ha egyáltalán nem tisztítod a gépedet, a leszakadó vízkődarabok ugyan így eldugíthatják a réseket, mellyen szintén ugyan oda jutottál: lehet, hogy szervizre lesz szükséged. 

 

Ezért a rendszeres tisztítás nagyon fontos. Ne várd meg, amíg túl vastag vízkőlerakódások képződnek!

 

Tartalomjegyzék:

  • Honnan tudod, hogy eljött a tisztítás ideje?
  • Mivel vízkőtelenítsd a kávégépedet?
  • Kávéfőző tisztítása ecettel?
  • A kávéfőző tisztítása házilag
    • Kávéfőző vízkőtelenítésének lépései

 

Honnan tudod, hogy eljött a tisztítás ideje?

Természetesen vannak egyértelmű helyzetek. Ilyen az, amikor szabad szemmel látod a vízkövet, vagy ha az automata kávégéped kijelzi a tisztítás szükségességét.

 

Ezeken felül viszont még előfordulhatnak árulkodó jelek, melyekre érdemes odafigyelni. Ha a kávé jóval lassabban le a megszokottnál, vagy ha a készülék hangosabb, mint általában, akkor elkezdhetsz gyanakodni, hogy a kávéfőződ bizony megérett egy vízkőtelenítésre.

 

Fontos még megjegyzni, hogy a legtöbb automata kávégép nem képes a vízkőmennyiség mérésére, szimplán csak kijelzik a tisztítást bizonyos időközönként, vagy bizonyos számú lefőzött kávé után. Ezért nem árt, ha Te magad is gondoskodsz a tisztításról bizonyos időközönként, és nem feltétlen várod meg a készülék jelzését.

 

Mivel vízkőtelenítsd a kávégépedet?

 

Ha automata kávégéped van, a leírásában általában találsz ajánlást, milyen szert kell használnod a tisztításához. Ezt érdemes betartani, hiszen így érheted el a legnagyobb élettartamot.

 

Minden egyéb esetben rajtad fog múlni, mivel állsz neki a vízkőtelenítésnek. 

kavefozo-tisztitas

Ha nincs a készülékedhez ajánlott gyártói típus, akkor megfogja tenni egy általános háztartási készülékekhez való vízkőeltávolító is. Egy másik viszonylag olcsó és környezetbarát szer a citromsav, melyet szintén nyugodtan használhatsz vízkőeltávolításra.

 

Kávéfőző tisztítása ecettel? - Tévhit.


Felejtsd el!

 

Az ecetet rengetegen használják a kávégép vízkőeltávolítására, melyet egy elterjedt tévhit táplál. Igen, az ecet oldja a vízkövet, ám mivel savként működik, a kávégép belsejét is megmarhatja, így tönkretéve azt.

Ne használjunk ecetet kávéfőző tisztítására!

Maradjunk a vízkőoldónál vagy a citromsavnál, és még az igen kellemetlen ecetszagtól is megkíméljük magunkat.

 

A kávéfőző tisztítása házilag

 

Automata kávégépeknél van a legegyszerűbb dolgod: betöltöd a szükséges tisztítószert, majd elindítod a programot. 

 

De mit tegyél egy presszó kávéfőző, vagy egy kotyogós esetén?

kotyogós-kávéfőző-tisztítás

 

 

Kávéfőző vízkőtelenítésének lépései:

 

1. Töltsd meg a kávégép víztartályát langyos vízzel kb 3/4-ig.

2. Ezek után önts bele egy evőkanál (kb 100 gramm) citromsavat, vagy egy adag vízkőoldót, és várj amíg felold.

3. Miután eléggé feloldódott a szer, öntsd ki felül a víztartályból.

6. Ne főzd át a rendszert! A feloldott vízkő elakadhat a járatokban.

7. Ismételd meg mégegyszer a folyamatot, majd az azutáni alkalommal már átfőzheted a vizet egy minimális citromsav/vízkőoldó felhasználásával.

8. Ha mindezzel megvagy, főzd át a rendszer még kétszer-háromszor vízzel, és kész is vagy.

 

A kávégép ajánlatunkat itt találod:

Kávégép vásárlás - kattints ide

 

Kapcsolódó cikkek: