x

Milyen hűtőtáskát vegyek, és mit tudnak a különböző típusok?


2019.06.14.

Milyen hűtőtáskát vegyek, és mit tudnak a különböző típusok?


Milyen hűtőtáskát vegyek, és vajon mit tudnak a különböző típusok?

A fenti kérdések könnyedén femerülhetnek benned, ugyanis az év folyamán semmikor sincs nagyobb szükséged egy hűtőtáskára, mint nyáron. Ezért itt az ideje, hogy megnézzük, milyen típusok léteznek, és melyiket mikor érdemes választanod.

 

Bár sokszor keverednek az elnevezések, úgyhogy ne lepődj meg, de alapjáraton 4 féle hűtőtáska típust tudunk megkülönböztetni:

  • Hűtőszatyor
  • Hűtőtáska
  • Hűtőláda
  • Elektromos hűtőtáska/hűtőláda

Az első három típus esetében kizárólag a szigetelés és a jégakkuk biztosítják a hűvösen tartást, míg az elektromos hűtőtáska már aktív hűtéssel rendelkezik. Ez röviden annyit tesz, hogy nem csak hűvösen tart, de hűt is (ettől függetlenül sok esetben ugyanúgy ajánlatos a jégakkuk használata).

 

Milyen hűtőtáskát vegyek? - Típusok

 

Hűtőszatyor

A hűtőszatyor, ahogy a nevéből is kikövetkeztethető, gyakorlatilag egy hőszigetelt anyagból készített szatyor.

Sokszor dupla rétegű, és a belső réteg készül valamilyen hőszigetelő anyagból. Előfordul olyan verzióban is, hogy a két réteg közé hőtartó gélt tesznek, így érve el még jobb hatásfokot.

Nyugodtan tehetsz bele jégakkut is, de elsődleges felhasználási módja a bevásárlás utáni hűtött áruk hidegen tartása a hazaérkezésig.

 

Előnyök

Rugalmas, önmagában kis helyet foglal, és olcsón beszerezhető.

Hátrányok

Több órás használatra, például a strandra vagy egy utazásra nem túl jó választás, ugyanis túl vékony és egyszerű ahhoz, hogy sokáig tartsa a hideg hőmérsékletet.

 

Hűtőtáska

 milyen-hutotaskat-vegyek

 

A hűtőtáska árban a hűtőszatyor és hűtőláda között helyezkedik el, és kialakításban is a kettő egyvelege - egy dobozszerű eszköz rugalmas hőszigetelt anyagból.

Jégakkus használatra lett kitalálva, úgyhogy már ebből adódóan is jobb hőtartásra számíthatsz, de a fala is vastagabb általában, mint a szatyroknak.

 

Előnyök

Jóval könnyebb bánni vele mint a hűtőládával, hiszen rugalmas és általában kisebb is.

Jégakkukkal ellátva több órán keresztül is tudja tartani a hideget, főleg, ha a szállítandó ételt és italt is már eleve lehűtve teszed bele. Pár órás strandoláshoz és utazáshoz megfelelő lehet.

Hátrányok

A rugalmas és puha anyagoknak köszönhetően nem túl nagy a hatékonysága.

Nagy hőségben jelentősen lecsökken a hidegen tartás időtartama, akár 1-2 órára is.

 

Hűtőláda

dometic-hutodoboz

 

A hűtőláda gyakorlatilag a hűtőtáska megfelelője csak kemény és szilárd anyagokból felépítve. Nem véletlen a „láda” elnevezés sem.

Méretben találsz egész nagy „hűtőboxokat” is, ami elég lehet akár egy egész napnyi étel-és ital tárolására, ám jégakkuval ne felejtsd el feltölteni indulás előtt!

 

Előnyök

Vastagabb falának köszönhetően jobban tartja a hideget és kevésbé van rá hatással a külső hőmérséklet.

Hátrányok

A szilárd és fix kialakítás mellett nagyobb méretre is, így macerásabb A pontból B pontba mozogni vele.

 

Elektromos hűtőtáska

elektromos-hutotaska

Ha profi és hosszan tartó hűtésre vágysz, mindenképpen az elektromos hűtőtáskák közül kell választanod.

Ezek általában 230 V-ról és/vagy a gépjárművek 12 V-os szivargyújtójáról működtethetőek, és aktív hűtéssel rendelkeznek.

 

Az elektromos hűtőtáska működése:

Működési mechanizmus tekintetében a termoelektromos (peltier elemes) hűtőtáskák a legelterjedtebbek. Ha a Peltier elemre feszültséget kapcsolunk, annak az egyik fele melegedni, a másik pedig hűlni kezd, és ezt a tulajdonságot bizony tökéletesen ki lehet használni a hűtődobozokhoz.

 

Sokszor ventilátor is található bennük, ami segíti a rendszer működését, de önmagában a hűtésért nem ő felel.

Autós hűtőnek, kempinghűtőnek is kiváló.

 

Bizonyos készülékekben akkumulátorfigyelő funkció is található, amely automatikusan lekapcsolja a hűtőtáskát, ha a gépjármű akkumulátora túl alacsony szintre csökkenne, úgyhogy ha ettől félnél, érdemes egy olyan típust választanod.

Bár sokan egyenesen minihűtőként tekintenek ezekre az eszközökre, túlnyomó többségben azonban itt is szükséged lesz jégakkura a megfelelő hőmérsékleten tartás érdekében.

 

Előnyök

Az elektromos hűtőládák egyértelműen a leghatékonyabb eszközök ezen a piacon, ugyanis az aktív hűtésnek köszönhetően jóval tovább képes hidegen tartani az ételt és italt, mint a passzív hűtőtáskák. Sokan kifejezetten autós hűtőnek használják őket.

Hátrányok

Hátrányként könyvelhetjük el a nagyobb súlyt és méretet, illetve a magasabb árat.

 

Konklúzió

Az magától értetődő, hogy egy bevásárlás lebonyolításához nincs szükség a hűtőszatyornál komolyabb eszközre.

Pár órás alkalomra és enyhébb melegben pedig elegendő lehet egy puha hűtőtáska, míg egy napsütötte nyári napon a szezon közepén viszont már a kemény falú hűtődobozt ajánlom, még ha tényleg csak egy pár órás strandolásról is van szó. Senki sem szereti ugye a meleg sört és a megbuggyant szendvicset.

Minden egyéb esetben az elektromos hűtőtáska a legmegfelelőbb választás.

Ha több órát kell utaznod, biztos lehetsz benne, hogy már az út alatt elkezd felmelegedni a hűtőtáskád tartalma, és akkor még ki sem pakoltál a strandra vagy a kempingbe. Arról nem is beszélve, hogy ha nincs is áramforrás a közeledben, általában minőségibb kialakítással rendelkeznek és így az egész napos strandolásokhoz is alkalmasabbak mint az egyszerűbb társaik..

 

A hűtőtáska kínálatunkért kattints ide